Ryzlink rýnský 0,2 - slámové - 2013
Víno vyrobené z hroznů skladovaných před zpracováním na slámě či rákosu nebo zavěšených ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců. Nejprve je nutno vybrat ty nejlepší hrozny odrůdy a nechat je dozrát na keři do podzimu. Hrozny se pečlivě přebírají a v bedničkách transportují na místo k dozrávání, kde se kontrolují, obracejí a vystřihují případné nahnilé bobulky. Vysušené a zdravé hrozny, připomínající hrozinky, se pomalu lisují. Pro malé množství suroviny se vše dělá tradičně ručně. Výlisnost u těchto hroznů je cca 15 - 20 % (průměrná výlisnost u klasického vína je pro srovnání 75 – 80 %). Vzniklý mošt se zakváší speciálními kvasinkami a dále se školí.
Doporučujeme: k sladkým pokrmům, dezertům, moučníkům, husím játrům na medu.
Detailní popis
| Vlastnosti vína | |
| Barva | bílé |
| Kategorie (sladkost) | sladké |
| Přívlastek | slámové víno |
| Alkohol (% obj.) | 7.6 |
| Zbytkový cukr (g/l) | 215.9 |
| Kyseliny (g/l) | 8.5 |
| Obsahuje oxid siřičitý | ano |
| Vypěstováno | |
| Oblast, podoblast | Morava, Znojemská |
| Obec | Borotice |
| Viniční trať | Nad Kolářovým sklepem |
| Ocenění | |
| Víno Bojnice | zlatá medaile |
| TOP 77 | zlatá medaile |
| Vinařské Litoměřice | stříbrná medaile |
| SMV Canada | zlatá medaile |
| Festwine | velká zlatá medaile |
| Decanter World Wine Awards | zlatá medaile |
| Balení | |
| Objem | 0.2 |