Vínové cukroví - křehké cukroví z vína Sauvignon

Jídlo k vínu

vínové cukrový

Jak už sám název naznačuje, jedná se o cukroví, do kterého se přidává víno. Vínové cukroví je velmi křehké a v česku poměrně oblíbené.

Ingredience:

  • 380 g špaldové mouky hladké
  • 250 g Hery nebo jiného tuku
  • 4 lžíce kvalitního bílého vína
  • jeden žloutek (nemusí být)
  • Trochu moučkového cukru na obalení
  • Případně 1 vanilkový lusk

Postup přípravy:

​Předehřejeme si troubu (horkovzdušnou cca na 170 stupňů). Těsto zpracujeme a necháme v lednici alespoň 20 minut odležet.

Vykrajujeme tvary dle libosti, výška těsta může být vyšší, těsto je hodně křehké a může se při obalování lámat.

Pečeme v troubě přibližně 15 minut, raději kontrolujeme během pečení, zda již není hotové.

Ještě teplé cukroví obalujeme v moučkovém cukru smíchaném se zrníčky z vanilkového lusku. Obalujeme opatrně, cukroví je hodně křehké. Před uložením můžeme cukroví jemně oprášit, aby na něm nezbylo cukru moc.
 
 
 
 
 
 
 
 

TIP: Upečte také ve slané variantě. Před pečením potřete vykrájené tvary na plechu rozšlehaným vejcem a posypte solí, kmínem, sezamem, mákem, sýrem, nebo jiným kořením podle chuti. 
 

Videorecept: vínové cukroví

 

Pro příjemné zpestření při pečení doporučujeme otevřít láhev Sauvignonu v pozdním sběru ročníku 2016 a využít víno pro  konzumaci i ingredienci do cukroví.