Velikonoční nádivka s medvědím česnekem a jarními kopřivami

Jídlo k vínu

Jistě víte, že kopřivy mají léčivé účinky a právě jaro jim dodává největší sílu. Použít se dají na přípravu jídla nebo čaje, ale největší účinek je, když kopřivy sníme syrové. Kopřivy obsahují vitamín C a společně s medvědím česnekem mají regenerační účinky, urychlují hojení ran a povzbuzují metabolismus. Nádivka z těchto bylinek bude nejen zdravá, ale bude velmi chutná a dodá jídlu  jarní nádech.

Ingredience:

  • 6 – 8 starých rohlíků (může se nahradit vekou)
  • 200g slaniny nebo uzeného masa
  • 200g čerstvého medvědího česneku
  • 200g čerstvých mladých kopřiv
  • 5 vajec
  • 100 – 150g másla
  • 200 – 300ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Postup přípravy:

Rohlíky nakrájíme na kostičky a vložíme na 10 minut do trouby, pečeme na 180 stupňů.

 

Mezitím si rozpustíme máslo a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme metličkou, smícháme s rozpuštěným máslem a mlékem. Spaříme kopřivy, nasekáme je spolu s medvědím česnekem nadrobno a vložíme do směsi. Přidáme pokrájenou, na pánvi osmahnutou slaninu. Ochutíme solí, pepřem a rozmačkaným česnekem.

 

Do druhé misky dáme upečené rohlíkové kostičky a zalijeme je směsí. Vše důkladně prohněteme. Z bílků ušleháme sníh a nakonec pomalu zapracujeme.

 

Nádivku vložíme na plech vymazaný máslem a pečeme 30 minut na 180 stupňů. Velikonoční nádivka se hodí jako příloha zejména k drůbežímu masu, ale můžete ji jíst i samotnou.

 

K tomuto jídlu doporučujeme Sauvignon  pozdní sběr 2016