Valentýnské zákusky – red velvet cupcake

29.01.2020 10:01 Jídlo k vínu

Valentýnské sladkosti ve tvaru srdíček a jiné sladké dary ke Dni svatého Valentýna neodmyslitelně patří. Než se pustíme do pečení, tak si řekněme kdo svatý Valentýn byl a proč je tento den svátkem lásky.

Valentin byl katolický kněz v Římě. Podle legendy svatý Valentin zemřel mučednickou smrtí 14. února roku 269, poté co přes zákaz císaře Claudia II. oddával snoubence. Sňatky byli v té době zakázány, neboť muži museli jít do války. Dnes si zamilovaní lidé dávají dárky, květiny a sladkosti a připomínají si 14. února jako den lásky.

Nezapomeňte na svou drahou polovičku a obdarujte ji třeba i lahví dobrého vína. My Vám rádi poradíme s výběrem toho pravého vína pro Vás. A k výbornému vínu připravte jenoduché ale vynikající red velvet cupcake. 

Ingredience:

  • 1 a ½ hrnku rostlinného oleje
  • 2 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ½ hrnku krupicového cukru
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1-2 lžíce holandského kakaa
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 1 hrnek podmáslí
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • červené potravinářské barvivo

    Tento recept je zhruba na 40 cupcakes.

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180ºC, horkovzdušnou na 160ºC. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, kakao a kypřící prášek do pečiva. V jiné míse smícháme olej, podmáslí, vejce, červené barvivo, ocet a vanilkový extrakt. Suché ingredience smícháme s mokrými a dohladka prošleháme.

 

Dáme do silikonových formiček na muffiny (pokud budete používat kovovou formu, vymažte ji olejem a vysypte moukou). Pečeme přibližně 20 minut, podle velikosti formiček, zda jsou cupcakes upečené poznáme na testu špejlí.

 

Než vychladnou, můžeme si připravit si krém. Elektrickým šlehačem utřeme smetanový sýr (ricotta, mascarpone), cukr a máslo. Přidáme vanilkový extrakt a prošleháme. Dáme na chvilku do ledničky. Valentýnské zákusky můžete ozdobit čerstvým ovocem například malinami, borůvkami nebo smetanou a čokoládou.

 

K tomuto jemnému dezertu doporučujeme podávat Frankovku rosé, která podtrhne svěžest ovoce a jemnost dezertu.