Slaný dýňový koláč k vínu Veltlínské zelené

01.11.2019 10:04 Jídlo k vínu

Dýně? Nejlepší zdroj betakarotenu. Dýně je zdravou podzimní ingrediencí. Je velmi výživná a navíc i nízkokalorická. Využití najde ve slané i sladké kuchyni. Nejčastěji se konzumuje dužina dýněJedlé jsou však také listy, semínka, vlákna kolem semínek a slupka. Dýně obsahuje spoustu vitamínů pomáhajících udržovat zdravý zrak i v pokročilém věkuVitamíny C, E a železo obsažené v dýni mohou   pomoci zvýšit imunitu. A co můžeme udělat my? Upéct si dýňový koláč na plech. Je rychlý, snadný a velmi chutný a v kombinaci s veltlínským je to vynikající snoubení.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 15 dkg sýra
  • 40 dkg dýně
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 20 dkg šunky
  • sůl
  • pepř

 

Postup přípravy:

Dýni oloupeme škrabkou na brambory. Sýr i dýni nastrouháme na hrubším struhadle a šunku nakrájíme na kostičky.

 

Vše smícháme a pečeme na vysypaném plechu, nebo na pečicím papíře. Tento dýňový koláč je opravdu jednoduchý. Podle sezony můžeme přidat kukuřici, jarní cibulku nebo cokoliv co máte rádi.

 

Pečeme v troubě na 190ºC cca 30 minut. Můžeme podávat teplé i studené.

 

 

K tomuto receptu doporučujeme Veltlínské zelené VOC 2016.