Salát z řeřichy

08.01.2019 14:22 Jídlo k vínu

Vánoční svátky už skončily a pomalu doznívá i vánoční atmosféra. My doufáme, že jste si svátky užili, jak se patří, měli jste bohatého Ježíška a poklidné svátky. Nevíme jak Vy, ale my jsme se tedy přes svátky doslova přecpali, proto si na měsíc leden dáme lehký salát z řeřichy, aby nám po těch kilech bramborového salátu a kopců cukroví trochu slehlo. Ostatně řeřicha skrývá nálož vitamínů a minerálů pro lidský organizmus v období, kdy venku ještě nic neroste. Je velmi nenáročná na pěstování, vyroste téměř za každých podmínek.Nemáte květináč?Nevadí, řeřicha je skromná bylinka, která roste velmi rychle, třeba i na mokrém kousku vaty. Řeřicha byla považována za bylinu léčivou a mnozí lékaři ji doporučovali lidem trpícím nemocemi močového ústrojí a poruchami krvetvorby. Jako léčivá bylina se pěstovala na záhonech, kde dorůstá výšky kolem čtyřiceti centimetrů. Když už máme lehký salát tak by se k němu hodilo nějaké lehké víno. 

Ingredience:

  • velký svazek řeřichy
  • 4 vejce
  • ½ lžičky hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • kmín
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Dáme vařit vejce na 5 – 6 minut do vroucí vody. Řeřichu důkladně omyjeme pod studenou vodou a pořádně vysušíme. V míse smícháme citronovou šťávu, hořčici, olivový olej

 

Řeřichu v míse důkladně promícháme se zálivkou. Vejce rozkrojíme podélně a dozdobíme jimi salát.

 

Pro zajímavější chuť můžeme do salátu přidat okurku nakrájenou na půl kolečka.

 

Pro dosažení svěžího salátu doporučujeme do dresinku přidat nasekanou mátu.

 

Naše sommelierka nám doporučuje muškát moravský ročníku 2017. No a my nemůžeme jinak než s ní souhlasit. Pokud jste tedy stejně jako my přesycení sladkého doporučujeme Vám lehký salát řeřichy.