Polévka z jedlých kaštanů

Jídlo k vínu

jedlé kaštany

Kapra a bramborový salát má na štědrovečerní tabuli snad každý, ale co třeba letos zkusit něco netradičního? Pokud budete mít cestu na vánoční trhy ve Vašem městě, zastavte se u stánku s jedlými kaštany a pár si jich tam nakupte. My Vám poradíme jak si z jedlých kaštanů udělat výbornou polévku a poradíme Vám, jaké víno se k polévce nejvíce hodí, aby Váš požitek byl co nejlahodnější. 

Jedlé kaštany mají pro lidský organismus obrovský přínos. Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti psychickým poruchám a stavům úzkosti. Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky  a jsou výborným energetickým zdrojem.

Ingredience:

  • jedlé kaštany 300 g                             
  • čerstvá rucola  ½ hrsti
  • česnek 1 stroužek 50 g
  • cibule  ½ ks
  • zakysaná smetana
  • zázvor ½ lžičky
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

 

Postup přípravy:

Kaštany zbavíme slupek tak, že seřízneme její plochou část, vhodíme do osolené vody a necháme stát asi 5 minut. Potom je lehce oloupeme. Zázvor očistíme a nastrouháme. Rucolu jemně nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.
 

Oloupané kaštany uvaříme do měkka, scedíme a rozmixujeme na hladkou kaši, kterou ochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí.

Na másle zpěníme cibulku, česnek, zázvor. Vše zalijeme vývarem, vmícháme kaštanovou kaši a krátce povaříme. Nakonec vmícháme rucolu a podle potřeby dosolíme.

Polévku zjemníme jednou lžící zakysané smetany a podáváme s krutony nebo tousty.
 

Ke kaštanové polévce Vám doporučujeme Rulandské modré – klaret, který dodá polévce vyváženost a podtrhne její výjimečnou chuť.