Pečené jehněčí na víně

31.03.2020 09:23 Jídlo k vínu

Jehněčí maso se vyznačuje vysoce kvalitními bílkovinami. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro vývoj a udržování svalové hmoty.

Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, přičemž nejvýznamnějšími jsou:

  • Vitamín B12 je velmi důležitý pro tvorbu krve a správnou funkci mozku.
  • Selen coby antioxidant chrání organismus před účinky volných radikálů a posiluje imunitní systém.
  • Zinek se v jehněčím mase nachází ve velkém množství. Je velmi důležitý pro růst a tvorbu hormonů, jako je inzulín či testosteron.
  • Vitamín B3, také nazývaný niacin, jeho nedostatek zvyšuje riziko srdečních onemocnění.
  • Železo přispívá k normální tvorbě červených krvinek.
     

 

Ingredience:

  • 800g jehněčí kýty
  • 2 mrkve
  • ½ celeru
  • 2 cibule
  • 2 šalotky
  • 500ml červeného vína
  • celý pepř
  • 1 lžíce tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej
     

Postup přípravy:

Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Do pekáče dáme omyté nasolené maso, které zasypeme zeleninou a zalijeme vínem. Přidáme koření, podlijeme vodou a pokapeme olejem.

 

Maso necháme minimálně jeden den marinovat.

 

Druhý den dáme do trouby a pečeme 90 minut při 180°C. Během pečení párkrát maso přelijeme šťávou.

 

Hotové maso vyjmeme. Zeleninu můžeme propasírovat přes síto a podáváme například s bramborovým pyré.

 

K tomuto velikonočnímu pokrmu doporučujeme červené víno Rulandské modré, které můžeme použít na podlévání i k samotnému pokrmu.