Pečené batáty - plněné batátové loďičky

06.03.2020 10:10 Jídlo k vínu

O polovinu více energie. Víte, o čem je řeč? Jedná se o batáty neboli sladké brambory

Oranžové hlízy mírně nasládlé chuti Vám dodají o polovinu více energie než brambory, kterým se tolik podobají.

Předně je zapotřebí říci, že obecně všechny brambory jsou z pohledu zdraví přínosné, protože obsahují komplex vitamínů. Obsahují například velké množství vitamínu C, vitamínů skupiny B včetně kyseliny listové a selenu, draslíku, hořčíku a železa.

Příprava našeho receptu z batátů je jednoduchá a chutí Vás jistě mile překvapí. Doporučujeme zkusit pečené batátové lodičky.

K našemu receptu vyzkoušejte Sylvánské zelené, které se k tomuto pokrmu velmi hodí.

Ingredience:

  • 2 batáty (sladké brambory)
  • 250g řeckého jogurtu
  • 165g uvařené cizrny
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce dýňových semínek
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 4 lžíce nastrouhaného sýru typu čedar
  • zakysaná smetana a bylinky na dokončení
     

Postup přípravy:

Sladké brambory upečeme v troubě na 200°C cca 50 minut nebo až půjdou snadno propíchnout vidličkou. Po upečení necháme batáty trochu vychladnout a rozkrojíme je napůl. Dužinu vydlabeme a u špičky ji necháme trochu víc, aby brambory držely tvar.

 

Dužinu dáme do misky spolu s jogurtem, cizrnou, citronovou šťávou, kari a solí. Pomocí vidličky všechny ingredience rozmačkáme a promícháme. Lodičky potřeme olejem, naplníme je a posypeme dýňovými semínky a sýrem. Dáme zpátky do trouby na 15 – 20 minut, až se sýr rozpustí.

 

Servírujeme se zakysanou smetanou a posypané bylinkami nebo semínky z granátového jablka.

 

 

Chuť lodiček doplní  Sylvánskézelené  z produkce Vinné sklepy Lechovice.