Pečené batáty k vínu Sauvignon

Jídlo k vínu

Únor nám ještě přinese mráz a dlouhé večery. Přímo svádí k romantické domácí večeři, doladěné sklenkou dobrého vína, nejlépe podbarvené zvukem praskajícího dříví v krbu.

Co dobrého si uvařit, když příroda spí a nenabízí nové plodiny?

Doporučujeme zkusit pečené batáty. Jejich oranžové hlízy mírně nasládlé chuti Vám dodají o polovinu více energie než brambory, kterým se tolik podobají, navíc obsahují plno vitamínů. Příprava našeho receptu z batátů je jednoduchá a chutí Vás jistě mile překvapí. Polosuchý Sauvignon k nim je jasná volba.

A nezapomeňte 14. února na Valentýna, svátek zamilovaných. Láhev dobrého vína je skvělý dárek a spolu s láskou připravenou večeří Vám doma jistě vykouzlí tu pravou valentýnskou romantiku.

Ingredience:

  • 4–6 batátů (sladkých brambor), oloupaných a nakrájených na hranolky, nebo kolečka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • špetka drceného sušeného chilli
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka soli

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 220°C. V míse promícháme batáty s olejem, sójovou omáčkou a chilli.  

 

Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Poprášíme lehce zázvorem.

 

Pečeme 30 minut dokřupava, v polovině pečení batáty obratíme.

 

K batátům naše sommeliérka doporučuje polosuché víno Sauvignon.