Melounová zmrzlina k Frankovce rosé

Jídlo k vínu

Horké letní dny už k nám zavítaly a čím lepším se ochladit než melounovou zmrzlinou?

Meloun obsahuje spoustu vitaminu C, který potřebujeme pro povzbuzení imunity a celkovou kondici. Kromě toho je bohatý na vitaminy skupiny B. Pokud potřebujete posílit imunitu a i pročistit tělo, vsaďte právě na meloun. Je totiž zdrojem karotenů, antioxidantů, které se starají o odbourávání toxických látek a pomáhají celkové obranyschopnosti organismu. Navíc chrání sliznice těla, stimuluje paměť i bystrý mozek a funguje preventivně proti některým typům rakoviny. Přírodní cukry, všechny zmíněné vitaminy a stopové prvky, obsažené v této zelenině, jsou okamžitým zdrojem energie a stimulantem fyzické i psychické kondice.

Ingredience:

  • 500g vodního melounu
  • 6 lžiček moučkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • ovoce na ozdobení

Postup přípravy:

Z důkladně omytého citrónu si nastrouháme čerstvou kůru. Moučkový cukr smícháme s kůrou a zalijeme ho asi 120 ml teplé vody, přivedeme k varu a obsah hrnce vaříme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a necháme vychladnout. Překrojený meloun zbavíme peciček, dužinu nakrájíme na větší kousky, které rozmixujeme.

 

Zchladlý cukrový sirup smícháme s melounovým pyré a nejméně na hodinu dáme do lednice.

 

Zchladlou směs dáme do nádoby vhodné na mražení a necháme mrazit zhruba 4 hodiny, každou půlhodinu směs přešleháme metličkou nebo vidličkou, aby se rozbily krystalky ledu.

 

Před samotným podáváním zmrzliny, dáme nádobu asi na 15 minut do lednice.  
 
 
Sorbet servírujeme ozdobený kousky melounu nebo jiného sezónního ovoce či snítkou máty. 
 
 
 
 
 
 
Pro obměnu můžete do sorbetu přidat hrst malin nebo jahod, které propasírováním zbavíme jemných semínek.

 

K melounové zmrzlině doporučujeme vychlazenou Frankovku rosé