Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Kukuřičná polévka k Ryzlinku rýnskému

23.08.2019 13:41 Jídlo k vínu

Kukuřice patří mezi nejstarší člověkem pěstované rostliny. Dnes se využívá v potravinářství, stavebnictví, energetice a navíc i  v  farmaceutickém průmyslu, kde byla doceněna pro její zdraví prospěšné účinky. Kukuřice našla uplatnění i ve zdravé výživě. Nejen že obsahuje spoustu vitamínů A, B dále hořčík, draslík, fosfor, železo a spoustu blahodárných látek pro naše tělo a organismus. Selen a vitamín  E,  který tato rostlina obsahuje je výborná prevence při vzniku nádorových onemocnění. Kukuřice je také nedílnou součástí jídelníčku a záchranou pro všechny ty co trpí alergií na lepek. 

 

 

Ingredience:

  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 středně velké brambory
  • 1 bobkový list
  • špetka sušeného tymiánu
  • 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g kukuřičných zrn - seříznutých ostrým nožem z čerstvých klasů
  • 250 ml smetany na vaření
  • zelená petrželka na ozdobení
  • 1 chilli paprička nebo kousek nati jarní cibulky

Postup přípravy:

Slaninu nakrájejte nadrobno, vhoďte do hrnce a na mírném žáru začněte zahřívat, aby pustila trochu tuku. Mezitím nakrájejte nadrobno i cibuli a česnek, oloupejte brambory a pokrájejte je na centimetrové kostičky.

 

K změklé slanině přidejte cibuli, špetku soli, tymián, případně pepř a dalších 5 minut zlehka opékejte.

 

Jakmile začne cibule měnit barvu, přidejte pokrájený česnek a brambory, bobkový list, zalijte vývarem, přidejte kukuřici a vařte zakryté deset minut, dokud brambory a kukuřice nezměknou.

 

Vyjměte bobkový list, přilijte smetanu a prohřejte. Poté polévku rozmixujte v mixéru. Pokud chcete v polévce kousky, odeberte třetinu až polovinu polévky a rozmixujte ji.

 

Rozmixovanou část vraťte do hrnce, přiveďte vše na malou chvíli k varu a sledujte, jak rozmixovaná kukuřice polévku trochu zahustí. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem, na talíři posypte nasekanou chilli papričkou nebo kousky cibulkové natě. Přidejte zelenou petrželku a ihned podávejte. 

 

Polévka se skvěle doplní s Ryzlinkem rýnským.