Hovězí líčka na červeném víně

Jídlo k vínu

Líčko je krásný kus šťavnatého hovězího masa, plného zdraví prospěšného kolagenu, ačkoliv téměř neobsahuje tuk. Výborná příloha k líčkům je například bramborová kaše. K tomuto receptu jsme vybrali lahodný Cabernet Sauvignon ročníku 2011, který podtrhne chuť líček. Můžete ho použít jak do receptu, tak k doplnění menu.

Ingredience:

  • 3–4 hovězí líčka (celkem 1–1,2kg)
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 menšího celeru, 4 mrkve a 2 petržele, nakrájené na kostičky
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 bobkový list, po 5 kuličkách černého pepře a nového koření
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 litr kvalitního červeného vína
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 4 lžíce másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce hladkolisté petrželky
     

Postup přípravy:

Hovězí líčka očistěte, osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjměte a dejte stranou.

 

Do hrnce nasypte kořenovou zeleninu a osmahněte ji dozlatova. Pak přidejte cibuli a česnek a opékejte dočervena. Přidejte celé divoké koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a míchejte ještě minutu. Zalijte vínem, přiveďte k varu a vařte, až se objem sníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.

 

Vraťte do hrnce opečená líčka a zalijte je vývarem. Přiklopte a dejte dusit do trouby předehřáté na 140°C asi 2 hodiny doměkka.

 

Líčka vyndejte na talíř a omáčku přeceďte přes jemné síto. Dotáhněte solí, pepřem, případně lehounce oslaďte, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním do horké omáčky zašlehejte 2 lžíce másla. Podávejte s bramborovou kaší a sklenkou lahodného Cabernetu Sauvignon z produkce Vinných sklepů Lechovice.

 

K tomuto receptu jsme vybrali lahodný Cabernet Sauvignon ročníku 2011, který podtrhne chuť líček. Můžete ho použít jak do receptu, tak k doplnění menu.