Čokoládový dort s jahodami - výborný k Tramínu !

21.05.2020 10:49 Jídlo k vínu

Jahody svou svěží chutí a výrazným aroma fascinovaly lidstvo odedávna. Byly dokonce doby, kdy se jim říkalo „ovoce králů“. Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Mimo vitamínu C jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B, E a organických kyselin, ty jsou důležitým faktorem udávající typickou a charakteristickou vůni a chuť.

Oproti ostatním druhům ovoce obsahují malý podíl přírodních cukrů. Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech. Dále podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce.

Ingredience:

Těsto                                                                

  • 3 vejce                                                
  • 350g cukru krupice                              
  • 250g majonézy                                           
  • 280g hladké mouky                                                      
  • 7g jedlé sody                                                    
  • 85g kakaa
  • 300ml vody
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého kmínu

Poleva

  • 150g hořké čokolády 50%
  • 150g smetany ke šlehání 33%
  • jahody a bílá čokoláda na ozdobu

Krém

  • 125g másla
  • 250g tvarohu
  • 75g cukru
  • rum dle chuti
  • jahody

 

Postup přípravy:

V míse smícháme všechny suché ingredience, přidáme vajíčka a vodu a nakonec vmícháme majonézu. Nalijeme do dortové formy o průměru 24cm vyložené pečícím papírem a pečeme na 170°C asi 40 minut, zda je korpus upečený zkoušíme špejlí. Dort necháme vychladnout a uprostřed ho rozřízneme na dvě stejné části.

 

Krém vytvoříme tak, že všechny suroviny až na jahody smícháme a vyšleháme. Jahody očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky, které přidáme do vyšlehaného krému. Krémem potřeme vychladlý dort a přikryjeme druhou částí korpusu. Dáme na chvíli chladit do lednice.

 

Na polevu si nalámeme čokoládu, kterou dáme do misky a polijeme ji vařící smetanou a vymícháme dohladka v polevu. Dort můžeme ozdobit jahodami a hoblinkami z bílé čokolády.

 

Lahodný čokoládový zákusek můžeme doplnit polosladkým Tramínem červeným ve výběru z hroznů.