Čokoládový dort s jahodami - výborný k Tramínu !
Jahody svou svěží chutí a výrazným aroma fascinovaly lidstvo odedávna. Byly dokonce doby, kdy se jim říkalo „ovoce králů“. Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Mimo vitamínu C jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B, E a organických kyselin, ty jsou důležitým faktorem udávající typickou a charakteristickou vůni a chuť.
Oproti ostatním druhům ovoce obsahují malý podíl přírodních cukrů. Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech. Dále podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce.
Ingredience:
Těsto
- 3 vejce
- 350g cukru krupice
- 250g majonézy
- 280g hladké mouky
- 7g jedlé sody
- 85g kakaa
- 300ml vody
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého kmínu
Poleva
- 150g hořké čokolády 50%
- 150g smetany ke šlehání 33%
- jahody a bílá čokoláda na ozdobu
Krém
- 125g másla
- 250g tvarohu
- 75g cukru
- rum dle chuti
- jahody
Postup přípravy:
Lahodný čokoládový zákusek můžeme doplnit polosladkým Tramínem červeným ve výběru z hroznů.