Frankovka - slámové - 2015 - 0,2 l
Víno vyrobené z hroznů skladovaných před zpracováním na slámě či rákosu nebo zavěšených ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců. Nejprve je nutno vybrat ty nejlepší hrozny odrůdy a nechat je dozrát na keři do podzimu. Hrozny se pečlivě přebírají a v bedničkách transportují na místo k dozrávání, kde se kontrolují, obracejí a vystřihují případné nahnilé bobulky. Vysušené a zdravé hrozny, připomínající hrozinky, se pomalu lisují. Pro malé množství suroviny se vše dělá tradičně ručně. Výlisnost u těchto hroznů je cca 15 - 20 % (průměrná výlisnost u klasického vína je pro srovnání 75 – 80 %). Vzniklý mošt se zakváší speciálními kvasinkami a dále se školí.
Doporučujeme: k sladkým pokrmům, dezertům, moučníkům, husím játrům na medu.
Detailní popis
| Vlastnosti vína | |
| Odrůda | Frankovka |
| Barva | červené |
| Kategorie (sladkost) | sladké |
| Přívlastek | slámové víno |
| Alkohol (% obj.) | 11 |
| Zbytkový cukr (g/l) | 180 |
| Kyseliny (g/l) | 6.7 |
| Vypěstováno | |
| Oblast, podoblast | Morava, Znojemská |
| Obec | Borotice |
| Viniční trať | U Auerového kříže |
| Ocenění | |
| Texas International Wine Competition | stříbrná medaile |
| Muvina Prešov | zlatá medaile |
| Valtické vinné trhy | zlatá medaile |
| TOP 77 | oceněno pěti hvězdičkami |
| Vinařské Litoměřice | velká zlatá medaile |
| Finger Lakes International Wine Competition | zlatá medaile |
| Oenoforum | zlatá medaile |
| IWC San Francisco | bronzová medaile |
| Vino Ljubljana | zlatá medaile |
| Jarovín Rosé | zlatá medaile |
| Národní soutěž vín - Znojemská podoblast | zlatá medaile |
| Balení | |
| Objem | 0.2 |